Welcome      
FõoldalA nagy szesz sztori Call Toll Free: 1-800-555-5299

 

A nagy szesz sztori.

skót whiskey


A skót whisky

A whisky a világ legismertebb gabonapálinkája, sokszínű, mint a konyak, misztikus, mint a tequila. Az egyes whiskyfélék készítése és persze a fogyasztásuk rengeteg fortélyt rejteget, külön kultúra, amit minden italok iránt érdeklődőnek meg kell ismernie.

Amikor pedig whiskyről beszélünk, akkor a legtöbb ínyenc a skótok nevét említi, sokan nem is igen tekintenek mást whiskynek, elvégre az írek másképp, whiskeynek nevezik-írják a maguk italát. A skót whiskyt sok száz éve készítik, de az igazi termelés csak az 1800-as években indult meg. Régen a skót pásztorok itták a párlatot, 8-17 évnyi hordós érlelés nélkül fehéren és tisztán.
A jó skót whisky öt összetevőtől páratlan: az árpamaláta, a tőzeg, amivel pörkölik, a kristálytiszta forrásvíz, az érlelés és a desztilláló mesterek titkokkal övezett tudása. A skót whisky a tőzegtől kapja füstös aromáját. Készíthető kisüzemi vagy nagyüzemi módon. Magyar szakszóval kisüsti, vagyis kisüzemi, réz lepárlóban készülő ital a malátawhisky. A nagyüzemi gyártású párlatok neve pedig gabonawhisky.

A jó whisky kétszeres lepárlás után 68-74%-osan kerül a hordóba, ahol érlelni kezdik. A sokéves érlelés után persze az alkohol egy része elillan, és erejéből is veszít valamelyest az ital, de még mindig erős, ötven vagy hatvan százalék felett is lehet. Ez a hordóerősségű whisky, ilyet is kaphatunk bőven a piacon, akár otthon is higíthatjuk, szakboltokban skót forrásvizet is kaphatunk erre a célra. Többnyire azonban a desztillálók higítják, és hozzánk már elfogadhatóbb 40-45%-os változatban érkezik a palackban. Plusz ízeket kaphat a whisky  ha Spanyol-vagy Olaszországból szállított használ boroshordókban finishelik, vagyis pár hónapig továbbérlelik, így átveszi a sherry, a madeira bor vagy éppen az olasz borok  különleges zamatát. Megkülönböztetjük még a single malt és a blended whiskyket is. A single malt whisky egy lepárlás terméke, a blended whiskyt a szakemberek, blenderek keverik többféle más és más korú és erősségű whiskyből. Az hogy miből és hogyan, az természetesen szigorúan titkos, a recept a cégek legféltettebb kincse. Ma a legérdekesebbek a single malt whiskyk, amiket limitált példányszámban, hagyományos szűréssel állítanak elő, ezeknek zamata, színe és ereje egyaránt a nemes borokkal vetekszik. Persze azért a blended whisky gyártóinak sincs okuk panaszra.
A whisky évjárata nem igen számít, az érlelés ideje viszont fontos, kóstoláshoz érdemes egy lehelletnyi sima vizet löttyinteni a pohárba, hogy az erős alkohol alól kiszabadítsuk az ízeket. A whiskyt nem a széles, hagyományos whiskys pohárba kóstoljuk, hanem harangvirág alakúba, mint a mi pálinkánkat.

Skót whiskyk:

Ballantines
Chivas Regal
Johnnie Walker
Glenfiddich
Aberfeldy
Big T
Dalmore
Glan Ord

 Tudj meg többet az ír whiskey-ről is!

    Hamarosan folytatjuk...

whiskey

Hírdetés: