Welcome      
FõoldalA nagy szesz sztori Call Toll Free: 1-800-555-5299

 

A nagy szesz sztori.

ír whiskey

Az ír whiskey

A legkarakteresebb a skót, a legkellemesebb az édes amerikai Bourbon, a legvarázslatosabb pedig az ír whiskey.

Írországba több mint 1500 éve érkeztek az első szerzetesek, akik nem sokkal később kifejlesztették  a whiskey , vagyis a gabonapálinka készítésének fortélyait. Állítólag a parfümök készítéséhez használt réz lepárlóüstöket kezdték el különböző gabonafélék lepárlásához használni, és hamar rájöttek, egyedülálló alkoholos ital nyerhető így. A skótoktól eltérően ők nem a csíráztatott árpamalátát használták, ami egy enzimnek köszönhetően maga is megerjed, hanem péppé zúzott árpát kevertek élesztővel, így nyertek alkoholt, amit nemes egyszerűséggel keltául úgy neveztek: Uisce Beatha, vagyis az élet vize.

Az évszázadok során aztán a kolostorokban, később a lepárló vállalkozásokban tökéletesedett a whiskey. Az ír hagyományok kapcsán beszélhetünk 400 éves lepárlókról, mint az alap ír whiskey, a Bushmills esetében. Mivel nem tőzeggel dolgoznak a lepárlás során, de akár háromszor is lepárolják a nedűt, ezért különlegesen tiszta, telt ízű italt kapnak. Az ír whiskey a parfümfőzők üstjéből indult, és illata különlegesen finom, parfümszerű, egyedi élmény, ami már önmagában is kedvet csinál a kóstoláshoz.

A kötelező ír whiskey különlegesség a pure pot stillwhiskey, ez a tradicionális ír whiskey főzés hagyományait követi. Olyan whiskeyket nevezünk így, amikor az árpamalátához nem malátázott vagyis zöldárpát is adagolnak, így különleges ízgazdagságú, „olajos” lágy italt kapunk. Ezzel a módszerrel ma már csak egyetlen lepárló dolgozik, a Midleton.

Az írásmód pedig igenis fontos. A hivatalosnak tekinthető Oxford szótár szerint a whisky szónak kétféle írásmódja van, a skót és egyben a gabonapálinkák whiskynek írhatók, az ír ital pedig a  whiskey. Hagyományosan az amerikai (USA, Kanada) italokat is whiskey-nek írják, de a szigorú angol nyelvtan szerint a kétféle írásmód csak az ír és a skót gabonapálinka közötti megkülönböztetést szolgálja. Ez is jelzi, hogy az ír whiskey nem alábbvaló, hagyományait tekintve egyenrangú ital a hamarabb világhírre jutó testvérnél, a skót whisky-nél. A lepárlómesterek tudása itt is mesteri fokon van , ugyanúgy használnak az egyedülálló ízek eléréséhez olyan hordókat. Az érleléskor, amiben előzőleg sherryt, nemes bort vagy rumot tartottak.

Bár számában kevesebb fajta whiskey készül Írországban, mint Skóciában, mégis az ír palackok között is elképesztően nagy a választéka single grain whiskey-től a kevert blended italokig ízek s gyártási praktikák sok-sok változatát kóstolhatjuk meg.

Ír whiskeyk:

Jameson
Tullamore Dew
Bushmills
Midleton Very Rare
Redbreast
Green Spot
Knappogue Castle
Connemara Cask Strength
Black Bush

 Tudj meg többet az amerikai whiskey-ről!

    Hamarosan folytatjuk...

whiskey

Hírdetés: