Welcome      
FõoldalA nagy szesz sztori Call Toll Free: 1-800-555-5299

 

A nagy szesz sztori.

Bourbon

Az amerikai whiskey

A whiskeyfőzés tudományát skót és ír bevándorlók vitték magukkal az amerikai gyarmatokra. Az amerikai whiskey eltérő alapanyaglehetőségek miatt jelentősen különböző karakterűvé alakult. Az árpa nem igazán adott jó termést, ezért nem használták a whiskeyhez. A búza, rozs és kukorica viszont jól termett (pl.:straight whisky: többféle gabonaszem hozzáadásával készül (pl. kukorica, rozs, búza) amelyikből egyik aránya sem éri el az 51%-ot. Legalább 2 évig érlelni kell), és eleinte az amerikai whiskey inkább hasonlított a vodkára, mint az ír vagy skót whiskeyre. Tőzeg sem volt a füstöléshez ezért egy idő után a füstös íz elérése érdekében a hordókat kezdték belülről kiégetni, illetve komló hozzáadásával is próbálkoztak. Így alakult ki az  európaitól jelentősen eltérő amerikai whiskey. 

(straight whisky: többféle gabonaszem hozáadásával készül (pl. kukorica, rozs, búza) amelyikből egyik aránya sem éri el az 51%-ot. Legalább 2 évig érlelni kell) 

1791-ben a költségvetés finanszírozása céljából a szövetségi kormány adót vetett ki a whiskeyre, ami nagy felzúduláshoz, ún. whiskeylázadáshoz vezetett. George Washington 1794-ben 13 ezer fős hadsereget vezetett Nyugat-Pennsylvaniába a lázadás elfojtására. Sokak szerint ez túlzott erődemonstráció volt. Végül 2 embert ítéltek el árulás miatt, de Washington elnök kegyelemben részesítette őket.

Az amerika lepárlók száma egyre növekedett, 1850-ben számuk közel 3000 lett. Ekkor még a kisüsti eljárást alkalmazták, bár már 1831 óta létezett az Aeneas Coffee ír mérnök által felfedezett lepárlóoszlop, ami folyamatos lepárlással sokkal nagyobb mennyiségű szeszt volt képes előállítani, bár gyengébb minőségben. Az új eljárás Skóciában terjedt el először, és a skótok a nagy mennyiségű, de gyengébb minőségű whiskeyvel árasztották el a világpiacot. Az amerikaiak és az írek, hogy megkülönböztessék az ő ekkori jobb minőségüket, a korábbi whisky írásmódról áttértek a whiskey írásmódra a 19. sz. második felében. 

Ezután az amerikaiak is kezdték alkalmazni a lepárlóoszlopot, és 1900 körül a whiskeytermelés már a mai szintet is elérte. Az első világháború idején sok szeszfőzdét puskaporgyártásra köteleztek, és a whiskeyből hiány támadt. 1917-től kezdve folyamatosan kezdték bevezetni egyes államok a szesztilalmat, ami 1919-ben általánossá vált az Egyesült Államokban, mint az alkotmány 18. kiegészítése. A legtöbb szeszfőzde bezárt, csak néhány gyártott alkoholt orvosi célokra. Felfutott viszont a kanadai whiskey és a skót whiskey, valamint a karibi rum termelése és csempészése. A második világháború után az amerikai whiskey átkelt az óceánon is, az amerikai katonák palackokba árulták a német lakosságnak. 

Nevezetes whiskeykészítő államok Pennsylvania, Tennessee, Virginia, Kentucky, stb.

Ma a legnagyobb tömegben árult amerikai whiskey a Jim Beam Bourbon whiskey és a Jack Daniel’s Tennessee whiskey.

Amerikai whiskeyk:

Early Times
George Dickel
Heaven Hill Bourbon
Old Fitzgerald
Southern Comfort
Jim Beam
Jack Daniel's

 Tudj meg többet a skót whisky-ről!

    Hamarosan folytatjuk...

whiskey

Hírdetés: